Vem uppfann folsyra/folat?

Information om folsyra: Vem uppfann folsyra/folat?
Folat får man nog säga att det var Gud som uppfann – om denna form av vitamin B9 ska ha någon upphovsperson alls. Folat finns nämligen naturligt i många livsmedel som vi äter. Exempelvis grönsaker, frukter, kål, rotfrukter, bär och fullkornsprodukter.
Folsyra är den konstgjorda formen av folat och har framställts av människan. Dock är det en produkt av många års studier av flera olika vetenskapsmän. Ett genombrott gjordes dock 1945 då man lyckades framställa ämnet i kristallform. Detta gjordes av ett helt forskarteam under ledning av Dr. Yellapragada Subbarao. Dock kan man inte ge honom äran av uppfinnandet av folsyra – utan bara en många.
Före honom fanns en rad forskare som först och främst kom fram till varför ämnet var så viktigt i sig; att det hjälper människor att bilda röda blodkroppar och nybilda celler – samt att se till att ett forsters centrala nervsystem utvecklas på ett bra sätt. Denna forskning hade sina genombrott redan på 1930-talet och även där var det flera olika vetenskapsmän som genom olika upptäckter nådde fram till resultaten.
Folsyra kan idag köpas i alla apotek och hälsokostbutiker och intas i tablettform som ett komplement. Läs mer på http://www.folsyra.org.

No related posts.