Staden som klev ut ur kylan: Moskva

Staden som klev ut ur kylan: Moskva
Rubriken till denna artikel har flera sanningsenliga betydelser. Rent geologiskt är det sant då Moskva är en oerhört kall stad vintertid och varm sommartid. Den ryska vintern har vid flera tillfällen räddat Ryssarna från att falla i fiendens händer vid olika krig. Både Karl den XII, Napoleon och Hitler tvingades att ge upp när de vintertid försökte invadera Ryssland. Men framförallt stämmer rubriken då Moskva klev ut i världen och Europas gemenskap efter många år bakom järnridån under det kalla kriget. Före Sovjetunionens fall var Moskva en otillgänglig och kommunistisk stad som man inte visste så mycket – idag är Moskva en världsstad med kulturliv, shopping och turistnäring – som alla andra världsstäder. http://www.flyginfo.se/sistaminuten.html

Staden grundades 1147 då fortet Kreml anlades där. 1547 blev Moskva huvudord i furstendömet Moskva. När detta sedan utökades till storfurstendöme och senare tsarrike – så fortsatte Moskva vara den självklara huvudstaden. Under 1800-talet flyttade Ryssarna runt lite på sin huvudstad men i och med den ryska revolutionen och kommunismens införande blev Moskva åter huvudstad i det nybildade Sovjetunionen.
Under andra världskriget var Hitlers belägring av Moskva mycket förödande. Stora delar av staden ödelades och uppemot en miljon soldater dödades, sårades eller tillfångatogs. Dock misslyckades belägringen och Hitler tvingades dra sig tillbaka.

Idag är Moskva en stad som kämpar med förändringens vindar. Strax efter att Sovjetunionens föll 1991 infördes det kapitalistiska systemet i Ryssland, vilket var en chockartad omställning för invånarna som i 80 år levt i kapitalismens motsats. Detta har lett till stora problem i Ryssland. I Moskva kan man därför hitta allt från oerhörd rikedom – för dem som snabbt greppade det nya systemet – till stor fattigdom, för dem som inte förstod hur man ska sko sig.

Som turist kan du hitta billiga flygresor till Moskva på flygresor.

Barcelona
Berlin
Bangkok
Brussels
Copenhagen
Dublin

No related posts.