Smycken, Att köpa kärlek

Att köpa kärlek
Det sägs att man inte kan köpa kärlek? Men vad är det då man gör när man köper ett konstverk? När du till exempel köper ett smycke som en designer lagt ner kärlek, omtanke och omsorg i – är det inte kärlek du köper då? Många konstnärer har svårt att skiljas från sina konstverk då de just engagerat sig så mycket i dess tillblivelse. Men de måste försörja sig och därför säljer de. Kanske känns det bättre om de vet att den som köper konstverket uppskattar och respekterar det emotionella värdet som ligger bakom. Detta stämmer in framförallt på konstverk som är unika, det vill inte säga duplicerade och massproducerade.
När du köpet ett smycke kan du välja bägge delarna. Det finns designers som bara gör unika smycken och säljer dem var för sig. Sedan finns det de som designar en form som sedan massproduceras.
Om du går in på http://www.smycke.eu/ hittar du 149 olika smyckesmärken. Här finns båda sorters designers representerade. Både dem som massproducerar – ofta stora märken – och de som skapar individuella och unika smycken. De flesta är dock skapade med stor emotionell insats och omtanke, men det känns nog mer som att du har köpt kärlek om du är den ende som äger ett visst smycke.
Ofta brukar priset spela in. Om du ska ha ett unikt smycke tar det mycket mer tid för designern och priset blir givetvis mycket högre. Massproduceras det, blir det billigare även om material och utförande är fint.

Related posts:

  1. Blommor – Vänskap eller kärlek