Bär alla vägar verkligen till Rom

Bär alla vägar verkligen till Rom
Ni har säkert hört uttrycket ”Alla vägar bär till Rom”. Rent logiskt kan det ju inte stämma, men det är intressant att ta reda på varför man säger så, och hur uttrycket uppstod.

Officiella källor säger att uttrycket användes första gången så sent som 1390 e.kr av författaren Geoffrey Chaucer. Men grunden till uttrycket hittar man i romarrikets ingenjörskonst och vägbygge under antiken. En del av rikets framgångar var deras vägbygge. Genom att bygga 90 000 kilometer väg genom riket kunde deras trupper – med vagnar och maskiner – förflyttas väldigt snabbt från det ena slagfältet till det andra. Även förnödenheter och material kunde snabbt förflyttas mellan olika delar av kejsardömet och kunde komma till pass när det behövdes. Och givetvis var Rom medelpunkten i Romariket och därmed också vägarnas mål i en vidare mening.
Det man vill ha sagt när man idag använder uttrycket är något i stil med att oavsett vilket sätt du väljer att lösa ett problem på så blir resultatet det samma.

Du kan också välja att vara bokstavstroende i frågan och faktiskt utgå från att varenda väg du överhuvudtaget ställer dig så, så kommer du förr eller senare till Rom om du börjar gå på den.
Så kliv ut och ställ dig på E4an eller E6an och börja traska. Om några månader är du i Rom och kan ta in på ett hotell och sedan uppleva det som var orsaken till att alla för 2 000 år sedan ville till denna stad.
Fortfarande vill många dit, men man kan välja lite snabbare och smartare sätt att ta sig dit. På hotell-rom får du tips om både resa till Rom och boende när du är där. En utmärkt sökmotor för hotell gör att du hittar det boende som passar dig bäst.

Related posts:

  1. Res till varma Miamis – ett ställe för Amerikansk historia